LCHF-matkasse – Bästa LCHF-matkassen 2024

Mat & Ro® LCHF

Omtyckt matkasse när det gäller viktnedgång med hjälp av LCHF
5-10 gram kolhydrater per 100 gram mat.
Ingen bindningstid
Pris från
829 kr
Pris per portion
57 kr
2-6 personer
4-6 middagar
Ingen bindningstid
Antal personer
2-6 personer
Antal middagar
4-6 middagar
Ekologiska matkassar
Nej
Barnvänliga matkassar
Nej
Vegetariska matkassar
Nej
Veganska matkassar
Nej
Matkassar för viktminskning
Ja
Allergivänliga matkassar
Nej
Bindningstid
Ingen bindningstid
Kampanj
Därefter
Pris per portion
2 personer / 4 middagar – 104 kr - Tot. 829 kr
4 personer / 4 middagar – 64 kr - Tot. 1029 kr
6 personer / 4 middagar – 62 kr - Tot. 1479 kr
2 personer / 5 middagar – 94 kr - Tot. 939 kr
4 personer / 5 middagar – 60 kr - Tot. 1199 kr
6 personer / 5 middagar – 57 kr - Tot. 1699 kr
Se erbjudande Se erbjudande

Mat & Ro® LCHF

Antal personer
2-6 personer
Antal middagar
4-6 middagar
Tillagningstid
30-40 minuter
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris per portion från
57 kr
Pris från.
829 kr

LCHF-matkasse

Lågkolhydratsdieten LCHF har blivit väldigt populär den senaste tiden och sägs vara den perfekta balansen mellan att kunna äta god mat som innehåller mycket fett, samtidigt som maten innehåller få kolhydrater vilket resulterar i viktnedgång. För att äta enligt LCHF (Low carbs high fat) så rekommenderar vi dig att testa en LCHF matkasse.

LCHF-matkassar är en relativt ny produkt på marknaden, och det finns ett stort utbud av matkassar som är framtagna enligt LCHF-metoden. För att hjälpa dig hitta den bästa LCHF matkassen så har vårt team granskat de bästa LCHF-matkassarna i Sverige.

Här listas alla färdiga LCHF-matkassar samt leverantörer som låter dig komponera din egen LCHF matkasse.

 

Vad är LCHF-metoden?

LCHF står för Low carbs high fat och är en lågkolhydratsdiet som antigen kan hjälpa dig gå ner i vikt, eller sänka ditt blodsocker av medicinska skäl. När man äter enligt LCHF så undviker man råvaror som innehåller mycket kolhydrater, exempel på dessa råvaror är pasta, ris, potatis och bröd. Råvaror som innehåller mycket kolhydrater ersätta i stället med grönsaker, fett och protein.

När man äter enligt LCHF så undviker man även light-produkter och allt som är sötat. Man undviker även ofta mat som innehåller gluten när man äter enligt LCHF-metoden.

Hela tanken med LCHF-metoden är att man i så hög utsträckning som möjligt skall undvika kolhydrater (eller som mest 5 gram kolhydrater per 100 gram mat). Anledningen till detta är för att kolhydrater omvandlas till socker när det bryts ner av kroppen. Sockret använder i sin tur sockerdepåerna i kroppen för energi. Socker är en av de största bovarna till viktuppgång, och eftersom livsmedel ofta innehåller mycket socker så äter man mer socker än vad kroppen klarar av att förbränna, vilket leder till viktuppgång.

För att äta enligt LCHF-metoden så försöker man öka intaget av animaliskt protein och fett, så som fisk och fågel, kött. Samtidigt som man gör detta så skall man minska intaget av kolhydrater i form av bröd, pasta, ris och potatis.

Resultatet av att äta enligt LCHF-metoden är att du minskar ditt intag av kolhydrater markant, vilket leder till att kroppen börjar bränna mer fett eftersom kroppen då livnär sig på fett i stället för nedbrutna kolhydrater (glukos).

Varför ska man äta enligt LCHF-metoden?

LCHF-metoden är inte lämpad för alla, utan är främst lämpad för de som önskar gå ner i vikt på ett hållbart sätt samtidigt som man kan äta gott och varierat. LCHF-metoden lämpar sig även väl för de som vill sänka sitt blodsocker av medicinska skäl. Många som äter enligt LCHF-metoden upplever att LCHF stabiliserar deras blodsocker.

Att köpa en LCHF matkasse kan alltså både hjälpa dig gå ner i vikt och hjälpa dig att stabilisera ditt blodsocker.

Många som äter enligt LCHF-metoden vittnar om att kosten ger dom mer energi, viktnedgång och många andra positiva effekter.

Fördelar med att beställa en LCHF matkasse

En LCHF matkasse gör det enklare för dig att följa LCHF-dieten. Genom att beställa en LCHF matkasse så försäkrar du dig att de maträtter du får hem följer LCHF-dieten. Andra fördelar med en LCHF matkasse är:

 • Minskat matsvinn. När du beställer en LCHF matkasse så minskar du matsvinnet. Mängden råvaror i matkassen är beräknade vilket innebär att du slipper slänga mat, och på så sätt minskar du matsvinnet.
 • Genom att beställa en LCHF matkasse så sparar du tid. Du slipper lägga tid på att leta efter nya recept. Du slipper även häkta i väg till matbutiken för att inhandla råvaror. Matkassen levereras direkt hem till din dörr enligt önskat leveransintervall.
 • Varierande och nyttiga recept. När du beställer en LCHF matkasse så provlagas måltiderna av utbildade kockar och dietister. Att äta enligt en diet och planera måltiderna själv kan innebära att man inte får i sig alla de vitaminer, mineraler och kolhydrater som behövs för att prestera på topp. När du beställer en LCHF matkasse så ser utbildad personal till att du får i dig allt du behöver.
 • Lättare att följa LCHF-dieten. När du får hem en färdig matkasse med råvaror och recept så finns det inga ursäkter till att inte följa sin diet.
 • Minimera tiden du lägger på din matlagning. Recepten är framtagna av utbildade dietister och kockar. Maträtterna tar vanligtvis mellan 20–40 minuter att tillaga. Du slipper dessutom häkta i väg till mataffären.
 • Lokala råvaror, direkt till dörren. Råvarorna i din matkasse kommer ofta från lokala bönder. Detta varierar beroende på vilken leverantör du väljer.
 • Ekologiska råvaror. I stor utsträckning är råvarorna i en LCHF matkasse ekologiska. Detta varierar beroende på vilken leverantör du väljer.
 • Spännande nya maträtter. När man följer en diet så är det lätt att tillaga det man känner sig trygg i. Du kanske har hittat någon eller några maträtter du tycker är goda som följer den diet du följer. Genom att beställa en LCHF matkasse får du hem nya spännande maträtter varje vecka. Att beställa en LCHF matkasse är alltså bra för att variera kosten och hitta nya favoriträtter.

 

Vad kan jag förvänta mig med en LCHF matkasse?

LCHF-matkassar innehåller stora mängder kött, fisk, fisk och fågel, grönsaker och råvaror som innehåller naturliga fetter. Råvaror som innehåller mycket kolhydrater (som mest 5 gram kolhydrater per 100 gram mat) undviks. För att maximera din viktnedgång så rekommenderas även motion och en för övrigt nyttig livsstil.

En LCHF-matkasse innehåller vanligtvis 3–5 middagar för 2-6 personer. Antalet middagar och antalet personer väljer du när du beställer din matkasse.

Vilka recept kan jag förvänta mig med en LCHF-matkasse?

Recepten varierar beroende på vilken matkasse-leverantör du väljer för din LCHF-matkasse. Navigera dig vidare till leverantören för aktuell veckomeny och kommande veckomenyer. Som nämnt ovan så är det utbildade kockar och dietister som planerar måltiderna i matkassen. Du kan alltså känna dig säker på att du får hem bra mat som möter de näringsbehov man har för att prestera på topp.

När man äter enligt LCHF-metoden så undviker man en hel del råvaror. Beställer du en matkasse så slipper du planera inköpen.

 

Vad kan jag äta för mat när jag följer en LCHF-diet?

När du äter enligt LCHF-metoden så förespråkas bland annat dessa råvaror:

 • Kött. När du äter enligt LCHF-metoden kan du räkna med att många av recepten innehåller kött. Nöt, gris, vilt och fågel går bra. När du äter enligt LCHF så är det viktigt att du får i dig fett, så även fettranden som man annars kanske hade skurit bort är bra att äta.
 • Ägg. Ägg förespråkas i alla dess former.
 • Fisk och skaldjur. Ät enligt LCHF-metoden och du kan njuta av livets goda. Alla fisk- och skaldjurssorter kan konsumeras när man äter enligt LCHF-metoden. Föredraget är att man äter fet fisk, sås om makrill, strömming eller lax. Eftersom panering innehåller kolhydrater så bör detta undvikas.
 • Även när det gäller mejeriprodukter så skall lightversioner undvikas. Röd mjölk är bättre än blå mjölk. Satsa på de fetaste mejeriprodukterna så du får i dig mycket fetter.
 • Naturliga fetter. Naturliga fetter som grädde och smör är att rekommendera när man äter enligt LCHF-metoden. Detta är dessutom bra smaksättare vid matlagning.
 • Grönsaker som växer ovan jord. Grönsaker som växer ovan jord är ofta både mättande och går utmärkt att inkludera i sina maträtter när man äter enligt LCHF-metoden. Blomkål, broccoli, sparris, spenat, tomat, gurka, oliver, squash, lök, svamp är några av de ingredienser du kan inkludera i din matlagning.
 • Feta såser. Såser med mycket fett i är att föredra.
 • Nötter. Nötter innehåller förvisso mycket kalorier, men en näve per dag går bra. Se till att inte överäta nötter eftersom det innehåller mycket kolhydrater.
 • Bär. Bär går bra att äta i rimliga mängder när sötsuget tar över. Undvik att överäta bär eftersom de innehåller fruktos.

De flesta produkter i listan här ovanför innehåller mindre än 10 gram kolhydrater per 100 gram råvara vilket är att anse som acceptabelt enligt LCHF-metoden. I de fall du är intresserad av antalet gram kolhydrater per portion så framgår detta ofta på leverantörens hemsida.

 

Vad ska jag undvika att äta när jag följer en LCHF-diet?

När du äter enligt LCHF-metoden så ska du bland annat undvika dessa råvaror:

 • Socker är en bov när det gäller viktnedgång. Socker och sötningsmedel skall undvikas i den mån det går. När sockersuget tar över så rekommenderar vi i stället bär eller annat som inte innehåller socker.
 • Stärkelserik mat. Mat som bröd, pasta, portatis, rus och müsli skall undvikas.
 • Margarin skall undvikas eftersom det är en ohälsosam imitation av smör. Använd i stället riktigt smör till din matlagning.
 • Att undvika frukt när man försöker gå ner i vikt kan för de flesta vara förvånande. Men frukt innehåller socker. Små mängder frukt går bra, men att överäta frukt är inte bra om du försöker gå ner i vikt enligt LCHF-metoden.

Från vilka företag kan man beställa en LCHF matkasse?

LCHF matkassar blir alltmer populärt. I takt med att populariteten ökar så börjar fler och fler företag inom matkassar att erbjuda LCHF matkassar. Några av de företag som erbjuder omtyckta LCHF matkassar är: Linas Matkasse, Hello Fresh, VeckansMiddag och Mat o Ro.

Hur beställer man en LCHF matkasse?

När man skall beställa en LCHF matkasse så är det en del saker man behöver tänka på. Man kan säga att matkassar underlättar användarnas vardag

 

Hur fungerar det en LCHF matkasse?

I de fall man inte testat en matkasse så kan det vara svårt att förstå hur det fungerar. Vilken är den bästa matkassen 2024? Vilken skall man beställa?

Matkassar är ett sätt att underlätta din vardag och gör det enklare att planera veckans middagar. I listan här ovanför kan du se vilka leverantörer som kan förse sina kunder med en LCHF matkasse. När du kollat genom listan och kommit fram till vilken matkasse som skall beställas så gör du detta via leverantörens hemsida.

För att komma fram till vilken matkasse man skall beställa så behöver man först fundera på:

 • Hur många middagar vill du få i din matkasse?
 • Hur många personer är det som skall äta?
 • Vad får det kosta?

När du kommit fram till detta så har du gjort majoriteten av jobbet. Jämför matkassar, pris och utförande i listan här ovanför.

När du väl lägger din beställning på leverantörens hemsida så väljer du hur ofta du vill få din matkasse. Är det en gång per vecka? Eller kanske varannan vecka?

När du väl får hem din matkasse så får du hem färska råvaror enligt LCHF, och de tillhörande recepten. Du får dessutom hem exakta mått för maträtterna så du kan titulera dig som en miljöhjälte.

När leveransen sker av matkassen är beroende på leverantör. Vissa av dom levererar på söndagar och andra på måndagar eller tisdagar. Mer om detta kan du läsa på den specifika leverantörens hemsida.

Vilken är den bästa LCHF-matkassen?

2024 finns det en stor mängd aktörer inom matkassar. Samtliga leverantörer nischar sina matkassar till specifika kosthållningar och behov. Letar du efter något specifikt så är det alltså inte svårt att hitta någonting som du och eventuella familjemedlemmar kommer uppskatta.

När du tecknar en matkasse så tecknar du ofta ett abonnemang inom matkassar. Detta ska dock inte avskräcka dig. Prenumerationen av matkassar är aldrig bindande (om inte annat anges i listan här ovanför). Du kan när du vill säga upp eller pausa din prenumeration. Framförhållningen som matkasse-företagen önskar är ofta 1 vecka.

Fördelen med en prenumeration inom matkassar är att du inte behöver tänka på att förlänga den. Varje vecka får du hem en LCHF-matkasse med färska råvaror och tillhörande recept.

Innehåll

Vanliga frågor och svar om lchf matkassar

Alla har vi olika preferenser när det kommer till mat. Därför är det svårt att besvara vilken som är den bästa matkassen inom kategorin LCHF för just dig.
När man beställer en matkasse så är det ofta bra att se tidigare menyer och kundomdömen. Vi har på denna sida sammanställt det vi anser vara viktigt att ha i åtanke när man skall beställa en LCHF-matkasse.

När du beställer en LCHF-matkasse så tecknar du en löpande prenumeration. Prenumerationen har ingen bindningstid utan du kan när du vill säga upp din prenumeration.
Notera att många matkasseleverantörer behöver få reda på om du ska ha din nästkommande leverans minst en vecka i förväg. Meddelar du matkasseleverantören för sent så kan du även bli betalningsskyldig för nästkommande matkasse.

Ja, samtliga recept i en LCHF-matkasse är anpassade enligt LCHF-dieten.

Ja, när du beställer en LCHF matkasse så får du hem färska råvaror såsom grönsaker och frukter för att kunna tillaga dina LCHF-recept.

Med en LCHF matkasse får du hem råvaror och tillhörande recept för att tillaga måltider enligt LCHF metoden. Varje måltid innehåller i snitt 500 kalorier. Detta varierar beroende på leverantör.
När man äter enligt LCHF metoden så är det viktigaste måttet man går på 5 gram kolhydrater per 100 gram mat.

Ja det finns en hel del LCHF matkassar att välja bland. Några av de aktörer som har LCHF matkassar är:

 • Veckansmiddag (LCHF Matkasse),
 • Mat & Ro (LCHF),
 • Familyfood (LCHF),
 • Marley Spoon (Skapa din egen LCHF-matkasse),
 • Linas Matkasse (Skapa din egen LCHF-matkasse).

Priset för en LCHF-matkasse bestäms främst av antalet middagar och antalet personer som ska äta.

Andra faktorer som påverkar priset inkluderar typen av mat du beställer, till exempel är ekologisk och laktosfri mat dyrare.

Priset kan också variera beroende på platsen där du bor. Nästan alla leverantörer erbjuder nya kunder rabatt på deras första matkasse, såsom gratis frakt eller en viss procent som dras från den totala beställningssumman.

Det finns billiga matkassar som kostar runt 200 kr, men de har ofta en begränsad mängd mat. Lägsta pris per portion är cirka 40 kr och stiger sedan, med ett genomsnittligt pris på cirka 60 kr.

Generellt sett är inte LCHF farligt så länge du har en varierad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer. En LCHF-matkasse innehåller allt som behövs för att följa dieten, men det är fortfarande viktigt att se till att din kropp får det den behöver. Om du märker att LCHF inte fungerar för dig, bör du omedelbart avbryta dieten och söka alternativa lösningar.

En LCHF-matkasse är framtagen att innehålla mat med lågt innehåll av kolhydrater och högt innehåll av fett och protein. Det innebär att den utesluter mat som är rik på kolhydrater som socker och pasta. Istället fokuserar den på råvaror som kött, fisk, ägg, grönsaker som broccoli, avocado och sparris, samt produkter som ost, smör och grekisk yoghurt.

Genom att beställa en LCHF-matkasse får du en diet som innehåller en mängd näringsrik mat, men med ett lägre innehåll av kolhydrater.

Ja, det är möjligt att följa LCHF-metoden med en färdig matkasse. Med en LCHF matkasse får du tillgång till recept och råvaror som är anpassade för att möta kraven från LCHF-metoden.
En färdig matkasse som är anpassad för LCHF-dieten gör det enkelt för dig att följa metoden eftersom allt är förberedd och anpassat för just dina preferenser. Kockar som skapar recepten för matkassen ser till att den innehåller alla nödvändiga råvaror för att tillaga mat som följer LCHF-metoden.

Skribent: Ebba Olsson

Skribent: Ebba Olsson

Jag heter Ebba Olsson och är en 43-årig skribent från Norrland. Jag har en passion för skrivande och en förkärlek för naturen och hundar.
När jag inte arbetar så spenderar jag gärna tid med min familj eller befinner mig ute i naturen med min hund Ebbe.
Kombinationen av min kärlek till mat och naturen gör att jag har en unik perspektiv på livet och det reflekterar jag i mitt skrivande.

Gillar du denna artikel? Dela då gärna med dina vänner!

Facebook
Twitter
Pinterest

Hellofresh rabattkod:

HELLOAFF1177

Spara upp till 1177 kr på 5 kassar från Hellofresh Gäller endast nya kunder

Annonsering

Matkassekoll.se är en oberoende hemsida för jämförelse av matkassar. Vi samarbetar med många av de företag som finns omskrivna här på hemsidan och erhåller ersättning genom affiliatemarknadsföring. Detta kan komma att påverka i vilken ordning matkassarna listas på denna hemsida.