Vegansk matkasse – Bästa veganska matkassen 2024

Föredrar du en vegansk kost och vill testa en vegansk matkasse? I sådana fall har du flera veganska matkassar att välja bland. Vi har på denna sida listat de veganska matkassar som finns på den svenska marknaden 2024. Använd gärna listan här under för att hitta den bästa veganska matkassen för dig.

Årstidernas Veganska Matkasse

4 veganska måltider per vecka
Alltid ekologiska råvaror
Ingen bindningstid
Pris från
355 kr
Pris per portion
kr
1-4 personer
4 middagar
Ja
Ingen bindningstid
Antal personer
1-4 personer
Antal middagar
4 middagar
Surf
GB
Leverans

Warning: Array to string conversion in /home/fineanc1/matkassekoll.se/wp-content/themes/matkassekoll/inc/template-parts/offer-content-no-sidebar.php on line 161
Array
Spara surf
Nätverk
nät
Stöd för smartklocka (e-sim)
Bindningstid
Ingen bindningstid
Kampanj
Därefter
Pris per portion
63 kr
Se erbjudande Se erbjudande

Årstidernas Glutenfria Vegankasse

En vegansk och glutenfri matkasse
Alltid ekologiska råvaror
Ingen bindningstid
Pris från
389 kr
Pris per portion
kr
1-2 personer
4 middagar
Ja
Ingen bindningstid
Antal personer
1-2 personer
Antal middagar
4 middagar
Surf
GB
Leverans

Warning: Array to string conversion in /home/fineanc1/matkassekoll.se/wp-content/themes/matkassekoll/inc/template-parts/offer-content-no-sidebar.php on line 161
Array
Spara surf
Nätverk
nät
Stöd för smartklocka (e-sim)
Bindningstid
Ingen bindningstid
Kampanj
Därefter
Pris per portion
71 kr
Se erbjudande Se erbjudande

Årstidernas Veganska Matkasse

Surf
GB
Antal personer
1-4 personer
Antal middagar
4 middagar
Bindningstid
Ingen bindningstid
Surf
GB
355 kr

Årstidernas Glutenfria Vegankasse

Surf
GB
Antal personer
1-2 personer
Antal middagar
4 middagar
Bindningstid
Ingen bindningstid
Surf
GB
389 kr

Hur fungerar en vegansk matkasse?

Allt fler inser att veganism är någonting som är bra för hälsa, miljö och även för djurriket. I takt med att efterfrågan av veganska matkassar ökar så utökar matkasseleverantörerna sina sortiment med helt-, eller delvis veganska matkassar.

Utbudet av veganska matkassar är relativt stort. Man hittar bland annat veganska matkassar hos:

 • Linas Matkasse (Vegansk matkasse från Linas),
 • Årstiderna matkasse (Veganska Matkassen & Glutenfria vegankassen),
 • Veckansmiddag (Vegan-kasse),
 • Marley Spoon (Går att få som vegansk matkasse),
 • GI-boxen (Går att få som vegansk),
 • Enklakassen.

Veganska matkassar är en bra lösning för de som följer en vegansk diet. Syftet med vegankassar är att göra vardagen enklare genom att ta bort den tidskrävande processen med planering, inköp och matlagning.

Leverantörerna av veganska matkassar vill göra det lätt för sina kunder att hålla sig till sin diet.

När man beställer en vegansk matkasse så levereras den direkt till dörren och innehåller färska och noga utvalda råvaror, samt recept som garanterat är härliga och smakrika.

Man kan ofta anpassa sin veganska matkasse efter sina egna behov, välja storlek på matkassen, samt antalet dagar maten ska räcka för.

För dem som önskar variera sin diet finns det även andra alternativ som flexitariansk matkasse eller vegetarisk matkasse med lakto-ovo innehåll.

Vad innebär det att vara vegan?

Som vegan utesluter man produkter som är producerade eller testade på djur. Man undviker alltså alla former av kött, ägg och även olika textilier som t.ex. skinn. Man använder heller inte kosmetika eller andra produkter som är testade på djur.

Varför ska man beställa en vegansk matkasse?

Att beställa en matkasse kommer med flera fördelar. När du beslutat dig för att beställa med din matkasse så kan du förvänta dig leverans varje, – eller varannan vecka, beroende på hur ofta du vill ha din matkasse.

När du beställer en vegankasse så slipper du handla maten på egen hand. Matvarorna köps in av matkasseföretaget och levereras direkt hem till din dörr med tillhörande recept.

Det finns även en hel del andra fördelar man får ta del av när man köper en vegankasse:

 • Matsvinner minskar. Anledningen till detta är för att matvarorna i veganska matkassar levereras i exakta mått. Du behöver alltså inte slänga överblivna matvaror.
 • Ät varierat och gott. Recepten tas fram av utbildade kockar och dietister. Med en vegansk matkasse kan du alltså känna dig säker på att du får i dig de näringsämnen du behöver för att prestera på topp.
 • Matvarorna håller en hög kvalitet. Matvarorna i din veganska matkasse håller i regel en väldigt bra kvalitet. Skulle någonting i matkassen vara dåligt så går det bra att reklamera matvaran.
  För att reklamera en matvara räcker det ofta med att du tar en bild på den defekta matvaran och skickar in till matkasseleverantören.
 • Närproducerade råvaror. När man beställer en vegansk kasse så får man ta del av närproducerade råvaror, råvarorna är dessutom ofta ekologiska.
 • Bekvämlighet. En av anledningarna till att matkassar är så populära är för att det är bekvämt. Som matkasse-kund slipper man handla och planera veckomenyn. Detta står matkasseleverantören för.
 • Du behöver inte oroa dig för att få i dig animaliska produkter. Som vegan behöver man ofta kontrollera innehållsförteckningen på matvarorna. Låt någon annan göra detta jobb åt dig. Samtliga matvaror som levereras när du beställer en vegansk matkasse är fria från animaliska produkter.
 • Veganska matkassar finns i alla storlekar. Oavsett om du letar efter en matkasse för 1 person eller en matkasse för 3 personer så finns det en matkasse för dig.

Hur lång bindningstid är det på veganska matkassar?

När man beställer en vegansk matkasse så tecknar man en löpande prenumeration på matkassen. Leveransintervallet på din vegan-kasse bestämmer du själv när du beställer kassen. Ofta får man välja på att få sin leverans varje, – eller varannan vecka.

Som alltid när det gäller matkassar så binder man inte upp sig till fortsatta leveranser. Man kan när som helst välja att avsluta sin prenumeration.

Notera att matkasseleverantören ofta vill veta någon vecka i förväg om du ska ha din kommande leverans. Skulle man meddela matkasseleverantören för sent så kan man komma att bli betalningsskyldig även för den kommande leveransen.

Att tänka på innan man beställer en vegansk matkasse

vegansk matkasse
Veganism är en livsstil som många upplever som tillfredsställande när de har bestämt sig för att ändra sin diet. Men det är vanligt att människor som plötsligt byter till en helt vegansk kost inte är förberedda på omställningen och har svårt att få i sig en näringsrik och varierad kost.

För att hjälpa till med detta finns det idag många företag som erbjuder vegankassar med en mängd god mat och färska ingredienser med naturliga smaker. Vegankassar är framtagna av utbildade dietister och kockar. Man ser till att du får i dig de näringsämnen du behöver för att prestera på topp.

Dessa matkassar är ett bra val för de som precis har börjat med en vegansk diet och behöver hjälp med kosten.

Vegetariska matkassar är också ett alternativ för dem som bara vill ha lite inspiration för att regelbundet äta mer grönsaker.

Vad är det för skillnad på en vegetarisk och en vegansk matkasse?

Skillnaden mellan en vegetarisk matkasse och en vegansk matkasse är stor. En vegetarisk diet varierar i sin sammansättning, och med en vegansk diet så undviker man helt produkter från djurriket. Man undviker även varor som har testats på djur vid tillverkningen.

Vegansk diet är en av de mest strikta, men också en av de mest moraliskt och hälsosamma dieterna, under rätt förutsättningar.

Vegetarianer har flera alternativ för att variera sin kost, inklusive mjölk, ägg och fisk för de som kallar sig pescetarianer.

Det är viktigt att notera att det begränsade urvalet av ingredienser i en vegansk matkasse inte påverkar kvaliteten på maten. Du kan alltid förvänta dig smakfull och spännande mat med nya recept med en vegansk matkasse.

Kan man beställa en vegansk glutenfri matkasse?

Det är vanligt att personer med celiaki eller glutenintolerans också väljer att följa en vegansk diet, och det finns flera matkasseleverantörer som erbjuder en kombination av detta.

En vegansk glutenfri matkasse garanterar att alla ingredienser som används är både veganska och fria från gluten. Dessa veganska glutenfria matkassar är särskilt utformade för glutenintoleranta veganer.

Det är viktigt att notera att alla veganska matkassar inte nödvändigtvis är glutenfria och tvärtom. Så det är viktigt att du kontrollerar innehållsförteckningen och villkoren från leverantören innan du beställer.

Det är även viktigt att notera att färdigmat, såväl veganska som glutenfria, kan innehålla en mängd tillsatser och kemikalier, så det är alltid en bra idé att välja naturliga och ekologiska alternativ när det är möjligt.

Så, för att sammanfatta, ja, det är möjligt att hitta en vegansk glutenfri matkasse och det är en utmärkt lösning för personer som följer både en vegansk och glutenfri diet.

Finns det någon ekologisk vegansk matkasse?

Ja, det finns veganska matkassar med en stor del ekologiska produkter. De leverantörer som erbjuder veganska matkassar strävar ofta efter att ta med så mycket ekologiska produkter som möjligt, då det är en viktig del av en hälsosam och miljömedveten livsstil.

En majoritet av leverantörerna använder bara ekologiska produkter i deras veganska matkassar.

Ekologiska produkter är ofta mer hälsosamma och hållbara eftersom dom inte innehåller kemikalier som kan vara skadliga för människors hälsa och miljön. Genom att använda ekologiska produkter kan man bidra till att bevara jordens resurser samtidigt som man får en hälsosammare kost.

För den som är ute efter en vegansk matkasse med ekologiska varor är det viktigt att leta runt och jämföra de olika leverantörerna mot varandra, då pris och innehåll kan variera.

Men med ett stort utbud av veganska matkassar på marknaden idag är det inte svårt att hitta en vegankasse som passar ens önskemål och budget.

Vilken är den bästa veganska matkassen 2024?

För att hitta den bästa veganska matkassen så ska man utgå från sig själv och sina egna preferenser.För att hitta den bästa veganska matkassen kan det vara bra att fokusera på faktorer som färska och högkvalitativa råvaror, där en majoritet av råvarorna även är ekologiska och obesprutade.

En annan faktor man skall väga in när man letar efter den bästa veganska matkassen är hur pass fantasirika recepten i matkassen är. Många gillar klassisk mat, och andra föredrar att bredda sina smaklökar med smaker och influenser från världens alla hörn.

Det kan även vara bra att granska matkassarna noggrant för att säkerställa att de uppfyller strikta veganska kriterier och undviker ingredienser som inte är veganska.

Vi har på denna sida recenserat företagen bakom och dess matkassar, vilket vi hoppas gör valet enklare för dig. Flera av de mer etablerade aktörerna inom matkassar finns recenserade och listade på denna sida. Vi har även listat parametrar som pris och kundnöjdhet.

Sammantaget är det viktigt att välja en matkasse som uppfyller ens egna behov och preferenser för en vegansk kosthållning.

Hur bra är de olika leverantörernas vegankassar?

När det gäller veganska matkassar så är utbudet stort. I regel håller samtliga leverantörer en hög nivå på sina vegankassar. Priserna är bra och många inkluderar en stor mängd ekologiska produkter i sina kassar.

Har Hellofresh någon vegansk matkasse?

Hellofresh är en av många leverantörer som erbjuder hälsosam och vegansk mat.

För nya kunder finns möjligheten att få rabatt på de första kassarna, så det är en bra möjlighet att prova något nytt. Matkassen levereras med färska varor och recept för en vecka, så du har frihet att välja vad du vill laga.

Hellofresh är särskilt lämplig för dig som söker lite mer exotiska alternativ, som kryddiga curryrätter eller vegansk thaimat. Det är också ett bra val för dig som vill imponera på dina veganska vänner med en middag med lite extra krydda.

 

Vegansk matkasse från Linas Matkasse

Linas Matkasse är ett populärt val när det gäller veganska matkassar. Konceptet är något unikt när det kommer till matkassar och går ut på att man sätter samman en egen matkasse utifrån de 80 recept man publicerar varje vecka.

Råvarorna beskrivs som ”färska och lokala råvaror i säsong” vilket kunderna instämmer i enligt Trustpilot.

Årstidernas veganska matkasse

Årstiderna matkasse är en av de få svenska matkassleverantörerna som erbjuder en helt vegansk matkasse, vilket gör dem till en stark kandidat för veganer. Trots att de är en mindre aktör på marknaden och inte har ett heltäckande leveransområde, är de ändå mycket uppskattade bland sina kunder.

Sedan 1999 har Årstiderna erbjudit en rad olika matkassar, inklusive veganska matkassar, och har under årens gång blivit ett välkänt och omtyckt varumärke inom matkasse-nischen.

Med en vegansk matkasse från Årstiderna får du möjlighet att prova nya och spännande veganska måltider varje vecka. Recepten är framtagna av ett team av kockar, dietister och andra experter, så du kan vara säker på att du får äta god och näringsrik mat.

Vegansk matkasse från Coop

Coop erbjuder inga färdiga veganska matkassar, men erbjuder vegetariska matkassar. Vissa av recepten i vegetariska matkassar är veganska, medan andra innehåller animaliska produkter.

För att beställa en vegansk matkasse från Coop, rekommenderas vi att sätta samman en egen matkasse genom att välja recept som är veganska och justera de som inte är det genom att använda veganska produkter.

Vegansk matkasse från City Gross

Citygross har för tillfället inga helt veganska matkassar, men de ett stort utbud av vegetariska matkassar. Dessa recept innehåller ofta grönsaker, bönor, nötter och frön och är en bra alternativ för de som söker efter hälsosamma och varierade måltider.

Vi rekommenderar alltså inte City Gross om du letar efter en helt vegansk matkasse.

Veganska matkassar från ICA

ICA har inga färdiga veganska matkassar i sitt matkassesortiment. Vad man får göra är att läsa genom innehållsförteckningen på deras vegetariska recept.

Många av de recept som marknadsförs som vegetariska är veganska. I de fall man hittar ett vegetariskt recept som innehåller animaliska produkter så kan man ersätta produkten med en icke animalisk produkt.

Har Ecoviva någon vegansk matkasse?

Ecoviva är ett utmärkt alternativ för personer som söker en hemlevererad matkasse med ett ekologiskt och hållbart fokus.

Trots detta erbjuder Ecoviva inte en helt vegansk matkasse, vilket är till nackdel för de som är strikta veganer.

Istället kan man beställa den vegetariska matkassen och antingen utelämna eller ersätta vissa ingredienser för att göra den vegansk. Detta kan dock leda till ökat matsvinn och göra recepten svårare att följa.

Det är viktigt att notera att Ecoviva ändå har ett starkt fokus på ekologi och hållbarhet, och deras vegetariska matkasse kan vara ett bra alternativ för veganer som vill minska sitt matsvinn och samtidigt njuta av hälsosamma och varierade måltider.

Jämför veganska matkassar

Som alltid med matkassar så är det svårt att säga vilken som är den bästa matkassen. Anledningen till detta är för att vi alla har olika smakpreferenser. Vissa föredrar en vegansk variant på svensk husmanskost, och andra vill bredda sig och hitta nya spännande maträtter.

Använd listan här ovanför för att få en god överblick över vilka veganska matkassar som finns att välja bland. Ha även antalet personer och måltider i åtanke när du beställer din veganska matkasse.

Hur mycket kostar en vegansk matkasse?

Priset för en vegansk matkasse varierar mellan olika leverantörer. Vissa erbjuder nya kunder rabatt i form av en prova-på-pris, vilket brukar innebära några 100 kr i rabatt på deras första matkassar.

Det är vanligt att veganska matkassar är billigare än att handla själv i en matbutik. Detta beror på att du bara får exakt det du behöver för veckans måltider, utan den onödiga mängd mat som man ofta köper när man handlar i butik.

Det är viktigt att jämföra priser från olika leverantörer för att se vilken vegansk matkasse som passar bäst för dina behov och din budget. Exempel på veganska matkassar inkluderar:

 • Linas Matkasse,
 • Årstiderna matkasse,
 • Veckansmiddag,
 • Marley Spoon,
 • GI-boxen,
 • Enklakassen.

Även de mer etablerade livsmedelsaktörerna erbjuder matkassar. Även fast de inte erbjuder färdigkomponerade veganska matkassar så går det att plocka ihop sin egen vegankasse hos bland annat:

 • ICA (Plocka ihop en egen vegansk matkasse hos ICA),
 • City Gross (Plocka ihop en egen vegansk matkasse hos City Gross),
 • Coop (Plocka ihop en egen vegansk matkasse hos Coop).

Genom att jämföra priser från dessa leverantörer, så kan du enkelt se vilken matkasse som är mest prisvärd för dig.

Vad innehåller en vegansk matkasse?

Veganska matkassar innehåller varor och recept för veckans alla middagar. Recepten varierar beroende på leverantör och uppdateras en gång per vecka.

Exempel på vad en vegansk matkasse från Årstiderna kan innehålla (v. 6, 2023):

 • Ugnsbakad squash med za’atar och gröna linser med päron och valnötter
 • Fullkornswraps med avokadokräm, BBQ-kikärtor och lila sötpotatis
 • Grön curry med mukimamebönor och nudlar
 • Jordärtskockspuré med marinerade vita bönor, bakade tomater och puntarelle

Innehåll

Vanliga frågor och svar om veganska matkassar

Vad är en vegansk matkasse?

En vegansk matkasse innehåller veganska varor och recept för att hjälpa till att göra din matlagning enklare och mer varierande.

Varför ska man skaffa en vegansk matkasse?

När du prenumererar på en vegansk matkasse så får du hem en matkasse fylld med vegansk matglädje. Genom att prenumerera på en matkasse så minskar du dessutom ditt matsvinn.

Hur jämför jag veganska matkassar?

På denna sida kan du jämföra veganska matkassar baserat på ett antal parametrar såsom pris, innehåll, omdömen från andra användare och mycket mer.

Är alla recept i en vegansk matkasse veganska?

Ja, alla recept i en vegansk matkasse är garanterat veganska och innehåller inga animaliska produkter.

Picture of Skribent: Ebba Olsson

Skribent: Ebba Olsson

Jag heter Ebba Olsson och är en 43-årig skribent från Norrland. Jag har en passion för skrivande och en förkärlek för naturen och hundar.
När jag inte arbetar så spenderar jag gärna tid med min familj eller befinner mig ute i naturen med min hund Ebbe.
Kombinationen av min kärlek till mat och naturen gör att jag har en unik perspektiv på livet och det reflekterar jag i mitt skrivande.

Gillar du denna artikel? Dela då gärna med dina vänner!

Facebook
Twitter
Pinterest

Hellofresh rabattkod:

HELLOAFF1177

Spara upp till 1177 kr på 5 kassar från Hellofresh Gäller endast nya kunder

Annonsering

Matkassekoll.se är en oberoende hemsida för jämförelse av matkassar. Vi samarbetar med många av de företag som finns omskrivna här på hemsidan och erhåller ersättning genom affiliatemarknadsföring. Detta kan komma att påverka i vilken ordning matkassarna listas på denna hemsida.